Intresserad av att utveckla energigemenskaper?

Publicerad: 2024-05-16


Utlysning från Life-2024-CET-ENERCOM. Stänger 19 september 2024

Intresserad av att utveckla energigemenskaper?

Lokalt ägda projekt kan göra det möjligt för medborgarna att finansiera energieffektiviseringsåtgärder som ger lokala ekonomiska fördelar, social sammanhållning och andra fördelar, t.ex. att förbättra bostädernas energieffektivitet eller minska energifattigdomen.  

Att utveckla och genomföra energigemenskaper kan vara komplicerat i på grund av det rättsliga och politiska sammanhanget.  Det finns ytterligare några praktiska utmaningar inom utveckling av energigemenskaper, t.ex. brist på information, begränsad tillgång till finansiering, svårigheter att genomföra insatser eller svårigheter att engagera medborgarna och inrätta beslutsstrukturer. Dessa utmaningar hindrar energigemenskaper runt om i Europa från att utveckla sin potential. 

Allt fler lokala och regionala myndigheter vill se till att fler medborgare och lokalsamhällen drar nytta av energiomställningen och spelar en aktiv roll i den. Att stödja energigemenskapernas utveckling kan vara ett sätt att uppnå detta, och lokala myndigheter har unika förutsättningar att stödja deras utveckling genom att skapa en stödjande ram för samhällen och ta itu med deras utvecklingshinder. Strategierna för att göra detta varierar beroende på det specifika sammanhanget i varje område. 

Syftet med detta ämne är att främja samarbetet mellan lokala/regionala myndigheter och energigemenskaper.  

Vem kan söka?

Alla typer av organisationer kan söka stöd, offentliga såväl som privata.  

Läs mer om utlysningen på EU Funding & Tenders Portal (europa.eu) 

Utlysningen stänger 19 september 2024 

Kontakta oss på Energikontor Syd!  

Vi på Energikontor Syd är inte bara experter på energieffektivisering och förnybar energi, vi har även över tjugo års erfarenhet av att utforma projektansökningar och budget. Kort och gott - vi kan projektering med extern finansiering.  Vi samverkar gärna med er i projekt och hjälper er med ansökan. 

Ta kontakt med oss för att bolla idéer! 

Kontaktpersoner


Lena Eckerberg

Lena Eckerberg

Utvecklingschef/Projektledare

Tel. 0734-40 82 75 ,

lena.eckerberg@energikontorsyd.se


Mer inom samma tema

20 artiklar hittades

Se alla poster inom temat