Grön omställning för små och medelstora företag i Skåne och Blekinge

Publicerad: 2024-07-05


Utlysning från Tillväxtverket, Europeiska Regionalfonden ERUF Skåne och Blekinge

Grön omställning för små och medelstora företag i Skåne och Blekinge

Europeiska regionala utvecklingsfonden är en EU-fond som syftar till att stärka ekonomisk och social sammanhållning inom EU genom att minska de regionala skillnaderna. 

Aktörer som främjar innovation och företagande samt regioner, kommuner, ideburen sektor m fl kan söka medel för projekt och förstudier med syfte att bidra till att företag blir bättre på att energieffektivisera sin verksamhet, ökar sin produktion eller användning av förnybar energi.

Projekten kan arbeta med att stärka företags kunskaper för att de på så sätt ska kunna jobba för att minska sina energikostnader och sin klimatpåverkan. Det kan exempelvis handla om att hjälpa företag att hitta mer energieffektiva lösningar för sin tillverkning. Det skulle också kunna handla om att stötta företag att undersöka möjligheter kopplat till digitalisering, att ersätta tunga maskiner med eldrivna sådana, eller ersätta fossila bränslen med el. Projekt kan också handla om att stötta företag som utvecklar lösningar som rör energieffektivisering. Här kan det handla om att genomföra insatser som möjliggör experimenterande, test, samt utvecklande av nya marknader för produkter. Det finns även möjligheter att skapa och utveckla nätverk inom dessa områden eller andra stödjande strukturer som leder till eftersökta effekter för företag.

Alternativt kan projekten syfta till att de leder till att företag ökar sin produktion eller användning av förnybar energi. Projekt kan också handla om att stötta företag som tar fram bättre och mer konkurrenskraftiga lösningar som möjliggör fortsatt ökad förnybar energi. Det kan exempelvis handla om att: 

  • stärka kunskapen om förnybara energislag
  • ge möjlighet att testa lösningar
  • bistå med analyser
  • ge praktiskt stöd inför upphandlingar
  • stötta företag att investera i egen produktion, lagring och distribution av förnybar energi
  • flexibilitetslösningar
  • utveckla och anpassa teknisk infrastruktur för elöverföring, fjärrvärme, fjärrkyla och fossilfria gaser för att underlätta regional och lokal produktion av förnybar energi.
  • utveckla och anpassa teknik för minskad påverkan från exempelvis vindkraft och solenergi på miljö och försvarsintressen.

Det finns även möjligheter att skapa och utveckla nätverk inom dessa områden eller andra stödjande strukturer som leder till eftersökta effekter för företag.

Dessutom kan projekt handla om att främja en cirkulåär ekonomi. Tex att öka kunskap om potentialen i biobaserade material, sidoflöden och cirkulär ekonomi samt att rusta företag att ställa om till och implementera cirkulära affärsmodeller. Det kan också handla om att företag får testa nya lösningar och identifiera nya marknader och systemlösningar. Projektet får gärna fokusera på industriell symbios, där flera verksamheter samarbetar för att spara resurser. Det behövs också investeras i och tillgängliggöras fysiska miljöer så som testbäddar och demonstrationsmiljöer. Miljöer där aktörer kan testa eller skala upp cirkulära lösningar. Det finns även möjligheter att skapa och utveckla nätverk inom dessa områden eller andra stödjande strukturer som leder till eftersökta effekter för företag. Industrin och livsmedelsbranschen pekas ut som särskilt viktig inom detta mål.

 

Läs mer om utlysningen på tillväxtverkets hemsida.

Ansökningsportalen
öppnar 12 augusti och
stänger 13 september 2024

Kontakta oss på Energikontor Syd!  

 Vi på Energikontor Syd är inte bara experter på energieffektivisering och
förnybar energi, vi har även över tjugo års erfarenhet av att utforma
projektansökningar och budget. Kort och gott - vi kan projektering
med extern finansiering.  Vi samverkar gärna med er i projekt och hjälper er med ansökan. 

Ta kontakt med oss för att bolla idéer!  

Kontaktpersoner


Lena Eckerberg

Lena Eckerberg

Utvecklingschef/Projektledare

Tel. 0734-40 82 75 ,

lena.eckerberg@energikontorsyd.se


Mer inom samma tema

20 artiklar hittades

Se alla poster inom temat