Utveckla strukturer för renovering av offentliga byggnader

Publicerad: 2024-05-15


Utlysning från LIFE-2024-CET-RENOPUB. stänger 19 september 2024

Utveckla strukturer för renovering av offentliga byggnader

För att fasa ut EU:s beroende av import av fossila bränslen uppmanas den offentliga sektorn att spela en nyckelroll när det gäller att minska sin energiförbrukning genom byggnadsrenoveringar. Det reviderade energieffektivitetsdirektivet kräver att den offentliga sektorn på lokal, regional och nationell nivå minskar sin totala slutliga energianvändning med 1,9 % per år och renoverar minst 3 % av den totala golvytan i sina uppvärmda och/eller kylda byggnader årligen, vilket bör omvandlas till minst nära-nollenergibyggnader eller nollutsläppsbyggnader.

Utlysningen syftar till att inrätta och driva regionala/nationella strukturer för underlättande av renovering, t.ex. gemensamma kontaktpunkter, för att påskynda renoveringsvågen i den offentliga sektorn (t.ex. kontorsbyggnader, allmännyttan, skolor, fritidsanläggningar osv.) som täcker ett större område och erbjuder kommuner och kommunala bolag en omfattande heltäckande tjänst från teknisk och ekonomisk till juridisk rådgivning, upphandling och kvalitetssäkring av bygg- och anläggningsarbeten.

Åtgärderna bör tydligt inriktas på en ambitiös energirenovering av befintliga offentliga byggnader (t.ex. administrativa byggnader, sjukhus, skolor) enligt näranoll- eller nollenergi-standarder, och bör inriktas på offentliga aktörer (t.ex.kommuner och kommunala bolag hyresbostäder osv.) som de huvudsakliga slutliga mottagarna av de tjänster som ska inrättas.

Vem kan söka?  

Företag, kommuner, länsstyrelser och organisationer.

Läs mer om utlysningen på  EU:s finansierings- och upphandlingsportal (europa.eu)

Utlysningen stänger 19 september 2024

Kontakta oss på Energikontor Syd! 

 

Vi på Energikontor Syd är inte bara experter på energieffektivisering och förnybar energi, vi har även över tjugo års erfarenhet av att utforma projektansökningar och budget. Kort och gott - vi kan projektering med extern finansiering. 

Vi samverkar gärna med er i projekt och hjälper er med ansökan.  

  

Ta kontakt med oss för att bolla idéer! 

Kontaktpersoner


Lena Eckerberg

Lena Eckerberg

Utvecklingschef/Projektledare

Tel. 0734-40 82 75 ,

lena.eckerberg@energikontorsyd.se


Mer inom samma tema

20 artiklar hittades

Se alla poster inom temat