Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak öppnar för ansökningar 2025
Publicerad: 2024-06-19
Utlysning från Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak. Sista ansökningsdatum 14 februari 2025
Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak (Interreg ÖKS) är ett EU-finansierat samarbetsprogram som syftar till att stärka integrationen och utvecklingen i regionen som omfattar delar av Danmark, Sverige och Norge. Programmet främjar gränsöverskridande samarbete inom områden som innovation, hållbarhet, och transportinfrastruktur. Genom att stödja projekt som involverar partners från de tre länderna, bidrar Interreg ÖKS till att öka konkurrenskraften, förbättra miljön och främja en mer sammanhängande och välmående region.
Programmet har fyra insatsområden där grön omställning riktar sig mot aktiviteter som främjar användningen av förnybar energi, övergången till en cirkulär ekonomi och som förebygger och hanterar de klimatutmaningar Öresund-Kattegat-Skagerrak står inför. Därigenom ska programmet bidra till att uppfylla EU-kommissionens mål om att EU ska bli den första klimatneutrala kontinenten till 2050. Projekt kan välja ett av tre specifika mål att arbeta mot:
- Främja förnybar energi.
- Främja övergången till en cirkulär ekonomi.
- Främja klimatanpassning och riskreducering.
Ett annat insatsområde är transport och mobilitet som ska bidra till att Öresund-Kattegat-Skagerrak blir mer sammanbundet, hållbart, konkurrenskraftigt och attraktivt. Detta ska ske genom att främja ett välfungerande gränsregionalt transportsystem med säkra, fossilfria, effektiva och mer inkluderande transporter i alla delar av programområdet. Projekt ska bidra till det specifika målet Utveckla hållbar, klimattålig och intermodal mobilitet.
Huvudprojekt kan pågå i upp till tre år. Det är möjligt att ansöka om finansiering inom en av tre delgeografier: övergripande inom Öresund-Kattegat-Skagerrak, endast inom Öresund (regionerna Skåne, Hovedstaden och Sjælland), eller endast inom Kattegat-Skagerrak (regionerna Halland, Västra Götaland, Østfold, Akershus, Oslo, Vestfold, Buskerud, Telemark, Agder, Nordjylland och Midtjylland). Alla typer av aktörer, både offentliga och privata, kan ansöka om stöd, men enskilda näringsidkare och privatpersoner kan inte göra det. Alla tillgängliga medel i programmet kommer att utlysas. Svenska och danska partner kan få 60 procent av projektkostnaderna finansierade, medan norska partner kan få 50 procent finansierade, med ett maxbelopp om 300 000 euro i sökta norska medel per projekt.
Kontakta oss på Energikontor Syd!
Vi på Energikontor Syd är inte bara experter på energieffektivisering och förnybar energi, vi har även över tjugo års erfarenhet av att utforma projektansökningar och budget. Kort och gott - vi kan projektering med extern finansiering.
Vi samverkar gärna med er i projekt och hjälper er med ansökan.
Ta kontakt med oss för att bolla idéer!