Restaurangkök
Med ett restaurangkök menar vi dig som har en produktionsplats där du och ditt team tillreder flera olika maträtter (förrätt, varmrätt, efterrätt) till en större servering/ försäljning där det är tänkt att kunden äter sin mat hos er, eller tar hem och äter inom kort hemma, eller i en lokal.
Energieffektiva restaurangmiljöer
Viktiga områden inom din bransch:
-
Energi- och effektsmart meny och timing inför servering
-
Starta upp utrustning och tillagning i intervaller - ingen standby
-
Förvärm ingredienser i rumsvärme, bara svala varor in i kylar och frysar
-
Dörrdisciplin för kylar, fryar och ugnar - och behåll locken på
Påbörja din Energiresa
Steg 1. Få kontroll på er energianvändning
Steg 2. Ta bort onödig energianvändning
Steg 3. Använd din utrustning på bästa sätt
Fördjupa dig i Energiresans steg här
Filtrera sidans innehåll för att hitta det du söker
Ditt "klimatskal" består av dina väggar, tak, golv, dörrar, fönster, portar mm. Syftet med klimatskalet är att skapa en hälsosam innemiljö och behålla det inomhusklimat du önskar.
Ett varuintag kan släppa in stora mängder kyla och fukt och släppa ut dyr uppvärmd inomhusluft. Men genom att skapa nya rutiner och genomföra enklare tillägg kan du minska energianvändningen.
Håll dina varor kallaOm dina varor hinner värmas upp mellan avlastning och inlastning i kylar och frysar kommer du behöva tillföra energi för att sänka deras temparatur igen. ⚡Genom att behålla deras temperatur kan du alltså spara mycket energi, men en obruten och temperaturkontrollerad leverans är så klart mycket viktigt ut hållbarhets- och säkerhetsperspektivet.
Hantering av kylda kollin För både frysta som kylda produkter gäller att ju mindre förpackningen är desto snabbare sker temperaturhöjningen.
|
Sektionera och dela uppGenom att skapa olika tempererade zoner i din anläggning kan du spara energi och förlänga hållbarheten för dina varor. Sektioneringen leder till att
Skapa en enkel luftsluss, ett mottagningsrum
En plastridå fram för porten eller dörren hindrar kallruft från att blåsa in på vintern och varmluft på sommaren. |
En god dörr- och portdisciplinMed bra rutiner för hur ni ska ta emot och flytta in varor kan tiden för hur länge portar och dörrar hålls öppet minimeras.
|
Är dina dörrar och portar täta?Kolla hur täta dina dörrar och portar är.
⚡ TIPS: Många kommuner kan låna en värmekamera på biblioteket, eller så kan du ta kontakt med oss på Energikontoret så kan vi hjälpa dig.
|
⚡ TIPS: Att få bort fossila drivmedel, att effektivisera varutransporter samt minimera tomgångskörning är mycket viktiga delar för att minska din verksamhets negativa påverkan på vårt klimat. Kan dina avtal, beställningsrutiner eller rutiner för i- och utlastning förbättras för att bidra till en hållbar utveckling?
Läs mer under Hållbara Transporter - tex om Samordnad Varudistribution.
Inga quick-fixes men det kan vara bra långsiktiga investeringar
⚡Genom att installera en luftridå kan du minska värmeläckage från stora portar och entréer.
⚡Genom att komplettera din fastighet med ett lasthus som består av en lastbrygga, väderskydd och tätning samt en port kan du skapa en mer energieffektiv miljö för in- och utlastning av kollin och varor.
Skiv in filter taggarna i det redigerbara fältet nedan. Separera filter med ett komma tecken.
Vid livsmedelshantering är det viktigt att dina kylar och frysar håller rätt temperatur. Kontrollera, mät temperaturen i alla kylar och frysar. Livsmedelsverket skriver att temperaturerna måste mätas eller läsas av i alla kylar och frysar minst två gånger per dag.
Stäng av utrustning som inte användsAnvänd bara så många och så stora kylar och frysar som du behöver.
|
Håll kylar stängda - ha en god dörrdisciplin
|
Ordning och reda
|
Optimera användningen, undvik underfyllning
...men du ska inte överfylla heller
|
Ha inte för kallt!Med rätt temperatur får du bra matförvaring och låg elförbrukning.
Rätt temperatur innebär den som varorna behöver och inte lägre än nödvändigt. Generella riktlinjer från livsmedelsverket är annars (+5/+8 °C i kyl och -18 °C i frys) |
Vad sparar du i skåpen?
|
Ställ bara in avsvalnande produkterLåt varma produkter nå rumstemperatur innan den ställs in i kyl eller frys för att inte öka kylbehovet. Avsvalningen i nedkylningsskåp eller annan lämplig utrustning ska bara användas om det verkligen är nödvändigt. Stäng sedan av dem. |
Infrysning kräver mycket energiFryser du in många grejer samtidigt bör snabbinfrysningsfunktionen användas. Men det är jätteviktigt att så snabbt som möjligt gå tillbaka normalläge för att inte dra extra energi i onödan. Ställ en timer!
|
Tina frysta varor i kylen!
|
Placera dina kylar och frysar rätt
|
|
Skiv in filter taggarna i det redigerbara fältet nedan. Separera filter med ett komma tecken.
I ett restaurangkök finns det ofta många olika redskap som hjälper dig att effektivisera din matlagning, men som kan utgöras av en energiintensiv utrustning.
Bye bye standby
Den mest onödiga energianvändningen är den som inte levererar mat till dina gäster.
-
Det viktigaste är därför att undvika all standby, starta bara när du behöver ett beredningsredskap.
-
Fundera på dina rutiner och om du kan förbereda flera råvaror eller rätter när du har startat upp en maskin.
Varmvatten
-
Att minska på varmvattenförbrukningenär ett effektivt sätt att minska energikostnaderna.
-
Fundera igenom alla stegen i era köksprocesser och hur ni kan ändra rutiner för att inte slösa med dyrbart vatten.
Skiv in filter taggarna i det redigerbara fältet nedan. Separera filter med ett komma tecken.
I varmköket finns din utrustning för att värma, koka, steka, grilla och fritera. Stekborden är ofta en av de utrustningar som som drar mest el av av din köksutrustning.
Planera - starta upp och stäng av
I vissa kök kan det förekomma att man har som vana att börja dagen med att dra på alla plattor och stekbord på morgonen, för att sedan ha dem så hela dagen, detta typ av beteende kan bli mycket kostsam.
⚡ Stäng av det som går när ni går hem. Vilka apparater kan du stänga av helt?
⚡Fyll upp grytor med vatten innan du går hem då kvällen, då är de rumstempererade på morgonen och kräver mindre energi att koka upp.
⚡Visste du att: Om du undviker starta upp alla utrustning samtidigt - så kan du minska ditt effektuttag, dina "effekttopar", vilket kan bidra till att minska dina energikostnader samtidigt som du gör stor samhällsnytta!
Skapa ett bra flow i köket
-
Ha en plan när du bygger dina menyer så att du kan tillaga flera sätter samtidigt, eller precis efter varandra så att ingen energi går till spillo.
Använd lock
-
Använd lock när du lagar mat på spisen, dels kokar det snabbare men du spar också energi.
-
Om ditt stekbord är försett med lock, få in rutiner för hur det kan användas för att minska energispill.
Dela upp i zoner
-
Har ditt stekbord eller spis flera värmezoner, då behöver bara halva stekbordet, eller spisytan slås på när endast halva ytan behövs för att på så sätt spara energi.
Få koll på smarta funktioner
-
Använd energisparfunktionen, "halv-energi" eller "halv-effekt" funktioner om du har dessa på din utrustning.
Lär känna dina redskap och ha koll på tiden
Att låta potatisen friteras förlänge eller hamburgerbrödet bli snudd på bränt - kostar dig både onödig energi och ger upphov till slöseri med råvaror och produkter. Att kasta mat och göra om proceduren vill du verkligen undvika.
-
Ha en tydlig instruktion om hur redskap coh utrustning fungerar.
-
Ha bra rutiner för att sätta timers så att tiderna hålls och du får en perfekt produkt.
Skiv in filter taggarna i det redigerbara fältet nedan. Separera filter med ett komma tecken.
I en verksamhet som producerar olika maträtter är energi en av många viktiga resurser och dina ugnar är ofta energikrävande. Med lite nya glasögon kan du snabbt hitta möjliga förbättringsområden.
⚡Börja planera i tid: Planera framtag av ingredienser, utrustning med mera för varje steg så att flödet sker i ett utan att dina maskiner går på ”tomkörning” ⚡ Stäng av det som går när ni går hem. Vilka ugnar kan du stänga av helt när dagen är slut? ⚡Visste du att: Om du undviker starta upp alla utrustning samtidigt - så kan du minska ditt effektuttag, dina "effekttopar", vilket kan bidra till att minska dina enegrikostander samtidigt som du gör storsamhällsnytta! |
Starta upp lite i taget och bara det du behöver!
Om du undviker att starta upp alla ugnar samtidigt så kan du minska ditt effektuttag, dina "effekttopar", vilket kan bidra till att minska dina energikostnader samtidigt som du gör storsamhällsnytta!
Kan du tillaga någon rätt under natten?
-
Kanske finns det ett tillbehör eller del av en rätt som du kan starta upp under natten, då är ugnen varm när du kommer på morgonen, och du har ett moment mindre att göra innan maten ska serveras.
Optimera användningen
Planera hur du ska värma upp och använda dina däck eller ugnar.
-
Hur separata ugnar eller många däck behöver ”alltid vara på”?
-
Vilka och hur många behöver vara uppvärmda till max och under vilka tider.
-
Fyll ugnarna och ugnsplåtarna så att hela potentialen nyttjas.
Nyttja varmluften
-
Använd gärna varmluftsfunktionen eftersom den har lägre energiförbrukning än över/undervärme.
-
En varmluftugn blir varmare fortare -men se till att börja nyttja den direkt - var förberedd.
-
I en varmluftsugn kan du maximera nyttan genom att till att laga flera plåtar samtidigt vilket gör ugnen mer effektiv.
Undvik tomgångskörning!
Låt inte ugnarna stå på i onödan, försök tajma uppvärmning av dina ugnar lagom till tillagning, optimera sedan tillagning av dina rätter så du minimerad tid för tomgång.
Utnyttja eftervärmen, men testa även att tillaga under uppvärmning
Kan du nyttja ugnens fulla potential och planera dina rätter?
-
Uppvärmning: Kan du nyttja värmen i ugnen under tiden den värms upp – klocka hur lång tid det tar innan den når full temperatur och fundera på hur detta kan nyttjas.
-
Vid full effekt: Vilka produkter kräver högre respektive lägre temperatur, kan du planera för olika rätter under tiden som värme falnar i ugnen.
-
Eftervärme: Vad kan lagas eller förberedas på eftervärmen? Kolla hur länge ugnen håller värmen efter du stängt av den - vad räcker värmen till.
Ha öppet så sällan som möjligt
Med bra rutiner för i- och urladdning minskar du tiden som ugnsluckor är öppna, bygg arbetsflödet så att du och dina kollegor inte kommer i vägen för varandra
-
Undvik att öppna ugnen – temperaturen sänks vid varje öppning.
-
Ha rena glas så du ser hur tillagning fortlöper
-
Justera belysningen så den inte bländar i ungsglaset
Få koll på smarta funktioner
Kontrollera de funktioner ugnen har för att använda energin så effektivt som möjligt. Använd energisparfunktionen, ekolägen, "halv-energi" eller "halv-effekt" funktioner om du har dessa på din ugn
⚡När du ska nyinvestera kan du jämföra vilka teknik och storlek som passar bäst för dina behov.
Skiv in filter taggarna i det redigerbara fältet nedan. Separera filter med ett komma tecken.
I Belok-projektet Energieffektiva storkök påvisades att potentialen för minskad energianvändning är upp till 50% där beteendeförändring hos storkökspersonalen kan stå för minst 10 %. En viktig del för ett ändrat beteende är förståelse och motivation. Att stimulera personalen till en ökad energimedvetenhet och ge dem motivation att verka för en effektivare energianvändning kan vara den enskilt viktigaste åtgärden i er verksamhets energiarbete.
-
arbeta med att hitta energitjuvar tillsammans och skapa nya rutiner - på detta sätt förändrar ni successivt invanda mönster och beteende.
Skiv in filter taggarna i det redigerbara fältet nedan. Separera filter med ett komma tecken.
Steget mellan tillagning och servering ska på grund av flera anledningar hållas kort. Ur ett energiperspektiv vill vi minska tiden som maten behöver varmhållas/kylas då detta är en onödig energianvändning och kostnad i verksamheten.
Hur kan ni skapa bättre timing?
-
Hur lång tid innan lunchrusningen är maten klar? Hur kan ni justera detta?
-
Hålls köksutrustningen varm/kall för länge innan tillagningen påbörjas och efter tillagning avslutas?
-
Används restvärmen
-
Uppvärms och varmhålls/kylhålls maten energieffektivt
-
Skiv in filter taggarna i det redigerbara fältet nedan. Separera filter med ett komma tecken.
-
Blötläggning men också att strimla, hacka råvarorna förkortar koktiden.
-
Inspireras av det asiatiska köket där flera korgar (såll) av olika slag placeras ovanpå riskoket (eller pastan och potatisen) och används för att ånga grönsaker mjuka. Samma värmekälla utnyttjas maximalt.
Skiv in filter taggarna i det redigerbara fältet nedan. Separera filter med ett komma tecken.
Tvätta händerna
Lagen är tydlig när det gäller din personliga nyhien "Alla personer som arbetar på platser där livsmedel hanteras skall iaktta god personlig renlighet och bära lämpliga, rena och, när det är nödvändigt, skyddande kläder"
⚡ Visste du att du kan spara ungefär mer än hälften av vattnet som går åt under en handtvätt, med en beröringsfri blandare?
Har du inte en beröringsfri blandare sparar du vatten så här
-
Stäng av när du tvålar in dig.
-
Byt till en snålspolande kran.
-
Åtgärda alla droppande kranar.
Skiv in filter taggarna i det redigerbara fältet nedan. Separera filter med ett komma tecken.
Maskiner och apparater som är hela, rena, smorda kan prestera mycket bättra och leverera ett bättre resultat.
⚡ Att tänka på: fett och ludd som inte rensas bort kan öka brandrisken.
⚡ TIPS: Ha instruktionsboken nära tillhands, eller kopiera av sidan om löpande underhåll och förvara när dina maskiner - det ska vara lätt att göra rätt!
Att göra då & då.. dvs rätt så oftaDet sparar inte energi men vattenkranen till disk- och tvättmaskin kan med fördel stängas av när maskinen inte används, för att minska risken för vattenskador. |
|
Några gånger per år
|
Inför vintern
|
⚡ TIPS: Ta fram ett underhållschema med tydlig instruktion för rengöring för varje enskild maskin och utrustning.
⚡ TIPS: Ta fram ett avfrostningsschema, vid behov får du göra anpassningar efter säsongens skiftningar.
Skiv in filter taggarna i det redigerbara fältet nedan. Separera filter med ett komma tecken.
Ställ en fråga till oss