Bageri/konditori
Med ett bageri- och konditoriverksamhet menar vi dg som har en produktionsplats där du från mjöl och andra råvaror producerar bröd och bakverk såsom matbröd, kaffebröd, kakor och mycket mer.
En hållbar bakning med mindre energiförbrukning
Du som driver konditori, bageri eller bageriverksamhet är oftast helt beroende av elenergi, och är därmed en stor energikonsument. Din produktionsanläggning är utrustad med en stor maskinpark som ska baka, kyla, frysa in, rengöra, värma, ventilera, belysa och mycket mer och det kan kännas svårt att få en överblick på hur elen används.
Genom att ta ett steg i taget ökar din kunskap och din energiresa kan få en bra början och sluta med att du medvetet använder din energi smart och skapar möjlighet för en bättre livskraftighet för din verksamhet.
För vem:
Denna sida vänder sig till dig som driver en liten eller medelstor verksamhet.
Vad får du:
Enkla gör-det-själv tips som ska hjälpa dig att komma igång. Det finns många fler insatser och åtgärder du kan göra.
Påbörja din Energiresa
Steg 1. Få kontroll på er energianvändning
Steg 2. Ta bort onödig energianvändning
Steg 3. Använd din utrustning på bästa sätt
Fördjupa dig i Energiresans steg här
Filtrera sidans innehåll för att hitta det du söker
I en verksamhet som producerar bröd och bakverk är energi en av många viktiga resurser och dina ugnar är ofta energikrävande. Med lite nya glasögon kan du snabbt hitta möjliga förbättringsområden.
Börja planera i tid: planera framtag av ingredienser, utrustning med mera för varje steg så att flödet från jäsning till avbakning sker i ett flöde utan att maskiner går på ”tomkörning”.
Starta upp lite i taget och bara det du behöver!Undvik att starta upp alla ugnar och annan utrustning samtidigt - genom att göra det minskar du ditt effektuttag, dina "effekttopar", vilket kan bidra till att minska dina energikostnader samtidigt som du gör storsamhällsnytta!
|
Optimera användningen av däckPlanera hur du ska värma upp och använda dina däck.
|
Få koll på smarta funktionerAnvänd energisparfunktionen, "halv-energi" eller "halv-effekt" funktioner om du har dessa på din ugn
|
Undvik tomgångskörning av ugnLåt inte ugnarna stå på i onödan, försök tajma uppvärmning av dina ugnar lagom till avbakningen, optimera sedan bakschemat så att det blir tätare bak och minimerad tid för tomgång. *Avbakning: Att baka av, bakning i ugn, gräddning.
|
Nyttja ugnens fulla potentialKan du nyttja ugnens fulla potential och planera dina avbakningar?
|
Gör ett temperaturchema för stigande och fallande skala som beskriver i vilken ordning du ska baka grova matbröd – mjuka matbröd – bakverk.
Försök använda din ugn som om den varit en stenugn. Stenugnens temperatur är som allra högst när den när den är uppeldad, med tiden minskar värmen.
Ugn
Skiv in filter taggarna i det redigerbara fältet nedan. Separera filter med ett komma tecken.
Vid livsmedelshantering är det superviktigt att dina kylar och frysar håller rätt temperatur. Kontrollera, mät temperaturen i alla kylar och frysar. Livsmedelsverket skriver att temperaturerna måste mätas eller läsas av i alla kylar och frysar minst två gånger per dag.
Starta bara det du behöver!Använd bara så många och så stora kylar och frysar som du behöver. |
Optimera användningen, undvik underfyllning
|
Ha inte för kallt!Med rätt temperatur får du bra matförvaring och låg elförbrukning.Varje gång du ställer in varor i kyl eller frys ska du kolla att temperaturen är rätt genom att titta på termometern.
Rätt temperatur innebär den som varorna behöver och inte lägre än nödvändigt. Generella riktlinjer från livsmedelsverket är annars (+5/+8 °C i kyl och -18 °C i frys) |
Ordning och redaMed god ordning behöver du inte leta efter dina varor. Dela upp varorna i sektioner, ha ett system för att löpande ha placera det som ska förbrukas först längst fram. Placera inte varor så luftcirkulationen i kylen försämras. |
Vad sparar ni i skåpen?Förvarar ni saker kallt i onödan, tex sådant som inte sålts. Försök bli av med de sista varorna på hyllorna, ha en ”ät snart” hylla eller skänk mat till behövande. |
Ställ bara in avsvalnande produkterLåt varma produkter nå rumstemperatur innan den ställs in i kyl eller frys för att inte öka kylbehovet. Avsvalningen i nedkylningsskåp eller annan lämplig utrustning ska bara användas om det verkligen är nödvänigt. Stäng sedan av dem. |
Infrysning använder mycket energiFryser du in många grejer samtidigt bör snabbinfrysningsfunktionen användas. Det är jätteviktigt att så snabbt som möjligt gå tillbaka normalläge för att inte dra extra energi i onödan. Ställ en timer! |
Tina frysta varor i kylen!Spara på energi genom att "återvinna" kylan från frysta varor. Undvik att tina i micron eller i varmvatten - detta är en onödig energianvändning. Om det är möjligt, ta ut dina varor ur kylen stund innan de ska användas så minskar värmebehovet för uppvärmning i ugn eller på spis . |
Optimera kyl och frys
Skiv in filter taggarna i det redigerbara fältet nedan. Separera filter med ett komma tecken.
Skinande porslin, bestick och köksredskap
Ha ordning och reda i ditt diskrum, eller vid din diskplats. Genom att diska rätt kan du minska dina energikostnader, men även kostnader för inköp av kemikalier och vattenförbrukning- detta eftersom disken blir ren första gången och du behövert inte diska om.
Kan du diska när energibehovet i verksamheten eller i samhället (t.ex sent på kvällen) är som lägst kan du spara pengar och göra en samhällstjänst.
⚡ Visste du: det är energismartare att diska i diskmaskin jämfört med att diska för hand.
Förbered din diskAtt få rätt diskresultat sparar energi, eftersom du bara behöver diska en gång, det finns några trix att ta till.
|
men.. skölj helst inte under rinnandevatten!Skrapa bort så mycket rester som möjligt, en mjuk degskrapa är ett väldigt bra verktyg. Undvik och helst minimera att skölja disken under rinnande varmt vatten för då ökar energianvändningen. |
Bye bye StandbyHa inget på standby, det drar mer energi. Starta istället bara maskinerna när de behövs. |
Bara fulla maskiner ska startas, undvik underfyllningFyll maskinen helt innan du startar den, sedan ha fulla backar eller hyllor Visste du att: En halv maskin använder lika mycket energi som en välfylld |
Mekanisk rengöring använder mindre energiAnvända alltid energispar eller eco-program. |
Anpassa dina programAnvänd rätt program efter hur smutsig disken är - kan du dela upp disken efter hur smutsig den är, kan du anpassa programmet ännu mer. |
Anpassa diskmaskin efter behovHar du en stor diskmaskin.... |
Lufttorka diskenOm det är möjligt så lufttorka gärna disken istället för att använda diskmaskinens torkprogram. |
optimera diskmaskin
Skiv in filter taggarna i det redigerbara fältet nedan. Separera filter med ett komma tecken.
Ren & torr tvätt
Håll koll på dina elpriser och tvätta/torka när priset är lägre. Om sista bagare startar tvätten (eller ställer in timern) så kan förste städare eller bagare lägga in tvätten i torktumlaren/torkskåp innan priserna klättrar uppåt.
⚡TIPS: har ni er bra skräddare på orten kan ni behålla era kläder längre, genom att laga och underhålla era arbetskläder.
Rätt tvättat
Starta vid rätt tidpunktLadda tvättmaskinen vid arbetsdagens slut, installera timer så kan du starta den först när elen är som billigast (oftast på natten). |
Bara fulla maskiner ska startas, undvik underfyllningFyll maskinen helt innan du startar den, på så vis optimerar du energianvändningen. |
Mekanisk rengöring använder mindre energi Använda alltid energispar eller eco-program. |
Torrt och fint
Klimatsmart på riktigtAtt lufttorka tvätt är alltid mest energisnålt! En elektrisk torkutrustning kan använda mycket mer energi än tvättmaskinen |
LuftavfuktareEn luftavfuktare kan vara ett bra sätt att torka tvätt. Men ... ställ in den rätt så den stannar när tvätten är torr eller använd en timer |
Om materialet tillåter - centrifugera din tvätten ordentligtExtra centrifugering gör att tvätten torkar lättare. |
TorkskåpTorkskåp, som inte har värmepumpsteknik, kan dra lika mycket el idag som för 30 år sedan . KOlla så du inte har en en stor energitjuv i tvättrummet. |
En torktumlare funkar bäst halvfullDet är lätt att fylla upp sin torktumlare med för mycket tvätt, då behövs mer energi för att få tvätten torr. Läs på om hur din torktumlare fungerar |
Tvätta rätt
Skiv in filter taggarna i det redigerbara fältet nedan. Separera filter med ett komma tecken.
Ditt "klimatskal" består av dina väggar, tak, golv, dörrar, fönster, portar mm. Syftet med klimatskalet är att skapa en hälsosam innemiljö och behålla det inomhusklimat du önskar.
Ett varuintag kan släppa in stora mängder kyla och fukt och släppa ut dyr uppvärmd inomhusluft. Men genom att skapa nya rutiner och genomföra enklare tillägg kan du minska energianvädningen.
Klimatskal
Skiv in filter taggarna i det redigerbara fältet nedan. Separera filter med ett komma tecken.
Vad kan du göra för att behålla värmen inne i ugnen och kylan inne i kylar och frysar? Har du och dina medarbetare en bra port- och dörrdisciplin? Arbeta tillsammans fram ett arbetssätt som gör att öppningstiden endast är ett par sekunder.
Täta!Alla lister behöver gås igenom löpande. Kontrollera att dina luckor och dörrar sluter tätt. Visste du att: Att täta lister och minska intrång av värme i frysar reducerar isbildning. Detta kan spara mycket energi då det många gånger är mycket krävande att avfrosta frysar eller stora frysutrymmen med många varor eftersom dessa måste omplaceras under tiden. |
Hänger dörren eller luckan rätt?Otätheter kan också bero på trasiga eller dåligt justerade gångjärn, lås eller dylikt. |
Ha öppet så sällan som möjligtMed bra rutiner för i- och urladdning minskar du tiden som luckor och dörrar är öppna, bygg arbetsflödet så att du och dina kollegor inte kommer i vägen för varandra |
|
|
|
|
|
Skiv in filter taggarna i det redigerbara fältet nedan. Separera filter med ett komma tecken.
Ett löpande underhåll sparar energi
Maskiner och apparater som är hela, rena, smorda kan prestera mycket bättre och leverera ett bättre resultat.
⚡ Att tänka på: fett och ludd som inte rensas bort kan öka brandrisken.
⚡ TIPS: Ha instruktionsboken nära tillhands, eller kopiera av sidan om löpande underhåll och förvara nära dina maskiner - det ska vara lätt att göra rätt!
Hur du underhåller kontinuerligt
|
|
Några gånger per år
|
Inför vintern
|
⚡ TIPS: Ta fram ett underhållschema med tydlig instruktion för rengöring för varje enskild maskin och utrustning.
⚡ TIPS: Ta fram ett avfrostningsschema, vid behov får du göra anpassningar efter säsongens skiftningar.
Löpande underhåll
Skiv in filter taggarna i det redigerbara fältet nedan. Separera filter med ett komma tecken.
När du möblerar eller placerar ut dina maskiner och apparater är det viktigt att kontrollera att tillförd värme eller kyla ska kan röra sig fritt i och att maskiner som alstrar värme inte värmer upp rum eller platser som du vill ska hållas svala.
Blanda inte varmt och kalltUndvik att ställa dina kylskåp- och diskarna framför värmeelement/ugnar eller i direkt solljus då riskerar elanvändningen att öka. |
Luftigt är bästSe till att det är luft bakom kylutrustningen och ställ den inte nära ett element. |
Kylar och frysar gillar svala rumKolla temperaturen i rummet där kylar och frysar står, är det för varmt fungerar de sämre.
Men... en mycket låg utomhustemperatur kan hindra dem från att fungera ordentligt, särskilt om de står i ett garage eller ett ouppvärmt uthus. |
Solavskärmning kan spara mycket energiAtt själv välja när du vill att solen ska värma upp dina lokaler så kan du använda dig utav solskydd för att fönstren ska hjälpa till att sänka temperaturen. |
Skiv in filter taggarna i det redigerbara fältet nedan. Separera filter med ett komma tecken.
Ställ en fråga till oss