Energismarta Företag i Skåne! 

Energikontor Syd i samverkan med Länsstyrelsen Skåne driver nätverk för energieffektivisering där vi stöttar skånska företag att minska sina energianvändning. Totalt deltar 24 företag som utbyter erfarenheter och sporrar varandra i energiarbetet. Deltagande företag får även tillgång till en upphandlad energikonsult samt får ta del våra energiutbildningar för personalen. Målet är att sänka energianvändning och minska klimatpåverkan. Läs mer nedan om vilka företag som deltar och deras tankar om nätverksdeltagandet.

Läs mer om projektet här.

Företagspresentationer

 

Alfa Laval är en ledande, global leverantör av förstklassiga produkter inom värmeöverföring, separering och flödeshantering. Våra teknologier möjliggöransvarsfull användning av naturresurser, minskad miljöpåverkan på industriella processer, förbättrad energieffektivitet och värmeåtervinning, bättre vattenrening och minskade utsläpp. Hållbarhet är med andra ord kärnan i vår verksamhet.

Genom att vara med i nätverket får vi möjlighet att utbyta kunskap och erfarenheter för att ytterligare förbättra vår verksamhet till att bli så energieffektiv som möjligt.

  Aluflour
                

Ball Beverage Packaging Fosie AB är en del av Ball Corporation och tillverkar aluminiumburkar för drycker till livsmedelsindustrin. Fabriken arbetar operativt med att genomföra Ball’s hållbarhetsplan genom att minska energianvändning, resursanvändning i produkten och återvinningsgrad av aluminium.

Att vara med i Energismarta företag ger oss en möjlighet att ta del av andra företags arbete med energieffektivisering och att dela med oss av våra erfarenheter.

   

Befesa återvinner värdefulla metaller ur farligt avfall från rostfria stålverk. Befesa finns representerade dels i Landskrona och vidare i Europa, Asien och Nordamerika. Den huvudsakliga produkten är återvunnet zink från restprodukter i ståltillverkning.

Verksamheten i Landskrona sysselsätter drygt 80 anställda och är mycket energiintensiv. Vi uppskattar därför att vi kan vara med i ett nätverk som kan ge oss idéer till att minska vår energiförbrukning.

   

Bilmånsson är ett bilföretag som tillhandahåller alla biltjänster du och din bil behöver. Från bilförsäljning till serviceverkstäder och Tankastationer. Våra nybilsmärken är Volvo, Renault. Dacia och Hyundai och vi säljer även ett stort antal begagnade bilar. Bilmånsson finns i Eslöv, Hörby, Ängelholm, Klippan, Lund och Kristianstad. Totalt är vi 265 medarbetare som arbetar här och vi säljer 7 000 bilar om året samt omsätter 2 miljarder kr.

Affärsidé: Bilmånsson ska erbjuda bilar och bilrelaterade kringtjänster som ger kunden en bekväm och hållbar mobilitetslösning. Personalen ska känna arbetsglädje och genom engagerat uppträdande värna om företagets traditioner. Kundernas förväntningar ska infrias så att vi alltid framstår som det bästa alternativet.

Mål & Kärnvärden: Hjärta & Kompetens.

   

Boliden Bergsöe AB är Nordens enda, och en av Europas största, återvinningsanläggning för blymetall från uttjänta blybatterier och blyskrot.

Bolaget har funnits i Landskrona sedan 1942 och är sedan 1979 en del av Bolidenkoncernen. Boliden Bergsöe AB återvinner årligen blymetall och plast från ca 4 miljoner blybatterier, främst startbatterier och truckbatterier. 

   

Bi-Qem är en internationell grupp med huvudkontor i Schweiz och tillverkning i Europa, Turkiet, Mexiko och USA. Kunder finns i hela världen. I Sverige finns två bolag, Bi-Qem AB och Bi-Qem Resins AB som har en gemensam anläggning belägen i Perstorp Industripark.

Bi-Qem AB tillverkar härdplastråvara baserad på formalin, urea eller melamin och cellulosa. Kunder tillverkar vanligtvis el-detaljer, toalettsitsar eller korkar till kosmetikaflaskor.

Bi-Qem Resins AB tillverkar bindemedel baserade på formalin, fenol och melamin eller urea. Kunderna finns inom bygg och verkstadsindustrin och tillverkar vanligtvis laminat, isolering, sandpapper, slipskivor och bromsbelägg.

   

Dortek AB specialiserar sig på tillverkning av glasfiberarmerade dörrblad till miljöer där krav på renhet och brandsäkerhet är höga. Våra dörrprodukter formgjuts och monteras i fabrik och skickas till kunderna som befinner sig på alla kontinenter. Företaget med rötter ända sedan 50-talet i Ystad ingår i en internationell koncern. 

De stora fördelarna med att vara med i nätverk är att utbyta erfarenheter, både av lyckade och mindre lyckade för gemensamt lärande. Många av företagen är inte konkurrenter och arbetar mot samma vision för att minska energianvändningen varför det inte finns incitament att ”hålla inne” på egna idéer. Det är lätt att bli hemmablind varför utbyten av erfarenheter kan hjälpa kraftigt.

   

Elis har en i grunden cirkulär affärsmodell med ”Product as a Service”. Elis hyr ut, tvättar och distribuerar sängkläder, handdukar, mattor, arbetskläder och hygienutrustning till tusentals kunder, allt från små butiker till sjukhus, kommuner, industrier och hotell.

Vårt arbete med de 17 globala målen för hållbar utveckling är integrerat i vår affärsstrategi och verifieras årligen genom Bureau Veritas.

Vi tror på att samarbeten och att dela kunskap ger den effekt och hävstång som krävs för att vi tillsammans ska kunna förändra till en bättre framtid.

   

Höganäs AB världsledande på marknaden för järn- och metallpulver. Tillsammans med våra kunder utvecklar vi morgondagens lösningar för fordonskomponenter, högtemperaturlödning, elmotorer och additiv tillverkning.

Höganäs vision är att inspirera industrin att göra mer med mindre och vår ambition är att bli förstahandsvalet som leverantör av hållbara metallpulver.

Metallpulverteknik erbjuder obegränsade möjligheter. Den ger inte bara våra kunder möjlighet att reducera material- och energiförbrukningen utan hjälper dem även att utnyttja nya och bättre lösningar som gör slutprodukterna effektivare och billigare. I korthet är metallpulver ett resurseffektivt alternativ lämpat för många branscher – det är ett av våra bidrag till en hållbar värld. 

   

Höganäs Borgestad AB utvecklar, tillverkar och levererar eldfasta produkter, installationer, högtemperaturlösningar och design för olika industrisegment. Idag är Höganäs Borgestad en ledande leverantör på den eldfasta marknaden i Norden och koncernen har en global närvaro inom ett antal utvalda applikationsområden som t.ex. stål, cement, aluminium, petrokemi, papper och massa samt ett antal andra segment.

Hållbarhetsfrågor är viktiga för oss och för vår koncern. Vi har nyligen utsett en person i högsta ledningen för koncernen som har det övergripande ansvaret för hållbarhetsfrågor. 

Vi vill vara en del i nätverket för att få möjlighet till erfarenhetsutbyte, genom att ta del av och dela med oss av goda idéer.

   

Kronägg AB grundades 1932 och är ett av de ledande företagen inom äggsektorn i landet. Kronägg AB ingår i DANÆG-koncernen och ägs till 50% av svenska och danska äggproducenter och 50% av DLG. Kronägg AB erbjuder kvalitetssäkrade ägg i olika storlekar och produktionsformer men även ett brett sortiment av äggprodukter för restaurang- och storhushållsmarknaden via koncernens produktfabriker. Kronäggs anläggning finns i skånska Perstorp. Som ett modernt livsmedelsföretag har Kronägg en viktig uppgift att producera och marknadsföra ägg och äggprodukter så effektivt, säkert och hållbart som möjligt. 

Kronägg AB deltar just nu i ett projekt som omfattar uppbyggnad av en integrerad styrning med driftövervakning för att styra elanvändningen efter rådande behov på automatik, synliggöra systemens brister samt sänka tomgångslasterna. Ett projekt som vi tror har stor elbesparings-potential och som gör att vi vill gärna ta del av andras företags liknande erfarenheter.

   

Lilla Harrie Valskvarn är Sveriges äldsta kvarn. Vi har malt mjöl i över 500 år sedan 1509. Idag producerar vi årligen ca 130 000 ton vete- och rågmjöl i våra två kvarnar i Lilla Harrie och Västra Frölunda. Det motsvarar en fjärdedel av Sveriges förbrukning av bagerimjöl.

Vi använder närodlade råvaror som odlats på några få mils radie från kvarnarna, vilket gör att de korta transporterna innebär mindre miljöpåverkan. En stor del av mjölet blir till goda bröd på Pågens bagerier och sedan 1984 ingår Lilla Harrie Valskvarn i familjekoncernen Pågengruppen.

   

Lyckeby gruppen - Sveriges Stärkelseproducenter är ett lantbrukskooperativ. Föreningen har ca 600 medlemmar i södra Sverige. Föreningen har två affärsområden: stärkelse och smak. Stärkelseverksamheten drivs under namnet Lyckeby, medan smak hanteras i bolagen Lyckeby Culinar AB (Culinar) och Kockens AB (Kockens). Potatis förädlas till livsmedels och pappersindustri, sidoströmmar är potatisfiber, protein och gödningsmedel.

Våra fokusområden och våra hållbarhetsmål är kopplade till Agenda 2030.

   

Nolato MediTech erbjuder utveckling och produktion av polymerbaserade produkter och omfattar allt från konceptutveckling, produktdesign och processoptimering till produktion i hög volym, efterbehandling, montering och logistik.

Vi samarbetar nära med våra kunder och genom att vara involverade redan på ett tidigt stadium kan vi bidra till att utveckla hållbara, framgångsrika och kostnadseffektiva produkter för serietillverkning.

   

Nordic Sugar ingår i Nordzucker-koncernen – en av världens ledande sockerproducenter.

Det ligger i vårt eget intresse att se till att miljön och klimatet hålls i balans. Sockerbetan produceras lokalt och transporteras korta sträckor. Förutom socker produceras även melass samt foder- och växtnäringsprodukter. Hållbarhet är en integrerad del i vår affärsmodell och vi producerar såväl biogas som elektricitet för egen användning.

   

Polykemi är ett familjeägt företag med huvudkontor i Ystad. Polykemis start byggde till en början på att köpa och förädla återvunnen plast. Verksamheten idag fördelat så att Polykemi compounderar termoplaster och Rondo Plast AB återvinner plastråvaror, i huvudsak överblivet spill från industrin.

Miljöutredning genomfördes 1996 och både Polykemi och Rondo certifierades 1998 mot ISO14001 kraven. Arbetet med förbättrad yttre miljö går alltid hand i hand med arbetsmiljön.

   

PostNord TPL är den ledande tredjepartslogistikoperatören i Sverige och Norden, med verksamhet i Sverige och Danmark. Vi erbjuder den nordiska marknaden innovativa och kostnadseffektiva logistiklösningar hela vägen från producent till konsument. Nästa decennium avgör framtiden för hur vi vill att världen skall se ut, som branschens största aktör har vi ett ansvar att hålla i taktpinnen för klimatomställningen.

Klimatarbetet ger oss konkurrensfördelar i dag och framgångar i morgon. Vi agerar för att minska klimateffekten för framtida generationer, även om det inte alltid är i linje med våra kortsiktiga intressen. Genom att använda vår kreativitet och våra resurser på bästa sätt, ska netto-nollutsläpp bli grunden i hela vår verksamhet. Likaså ska vi göra allt vi kan för att hjälpa våra kunder att bli fossilfria. Och när vi inte kan fixa lösningen själva, samarbetar vi med andra. Vi tänker långsiktigt och agerar nu. Steg för steg. Vi anser det är viktigt att vara med i ett nätverk för att kunna inspireras, engageras och lära oss om hur vi kan fortsätta
komma framåt i vårt energiarbete.

   

SkåneFrö. Sedan 1928 står Skånefrö med rötter och fötter stadigt i den skånska myllan, och hos oss hittar du fröer och biokol av absolut högsta kvalitet. Vi har Europas modernaste frörenseri och använder inga fossila bränslen i vår tillverkning. Vi tar hand om och pelleterar allt restmaterial från produktionen, och tack vare pelletsen är våra anläggningar självförsörjande på värme året om, samt förser invånarna i Tommarp och Hammenhög med fjärrvärme. I Hammenhög har vi en pyrolysanläggning som utöver fjärrvärme producerar
högkvalitativ biokol.

Vi sår för en grönskande värld och gödslar för en levande jord, och hoppas skörda en framtid där våra barn och barnbarn har samma möjligheter att uppleva böljande fält och frodig  gräsmattor som vi har haft.

   

Sylvamo är en global leverantör av papper- och pappersmassa med produktion på sju bruk på tre kontinenter. Produktionskapaciteten uppgår till cirka 3 miljoner ton per år och antalet anställda är cirka 6500.

Vår vision är att vara hela världens pappersföretag; den arbetsgivaren, leverantören och investeringen man väljer. Vårt uppdrag är att omvandla förnybara resurser till papper som människor kan förlita sig på för sin utbildning, kommunikation och underhållning.

Vi har valt att gå med i nätverket Energismarta företag i Skåne E! för att gemensamt och branschöverskridande bidra till en hållbar energiomställning. 

  

 

Trelleborg Industri AB. Trelleborg är världsledande inom specialutvecklade polymerlösningar för nästan alla branscher i världen.

Trelleborg Industri AB och Business Unit Engineered Coated Fabrics (ECF) ingår i affärsområdet Trelleborg Industrial Solutions. ECF utvecklar, producerar och säljer polymerbelagda material och gummiblandningar till kunder över hela världen. Vårt tekniska kunnande möjliggör en effektiv utvecklings- och produktionsprocess av såväl standardprodukter som skräddarsydda och kundspecifika produkter.

   

Vidinge Grönt förädlar grönsaker till salladsblandningar, måltidssallader och andra ready to eat produkter som säljs i Skandinavien.

Vårt mål är att bidra till att fördubbla konsumtionen av frukt och grönsaker eftersom det är viktigt för både människan och vår planet att vi äter hälsosamt. Det är viktigt för oss att visa respekt för naturen och att driva en långsiktigt hållbar utveckling inom vårt område.

Nätverksdeltagande och kunskapsdelning är en viktig del i vår strävan att hitta de bästa sätten att hushålla med naturens resurser som energi och vatten.

   

Zoegas tillverkar smakfulla kaffeblandningar sedan 1886 i Helsingborg och är marknadsledare inom mörkrostat kaffe.

Hållbarhet har alltid varit inbäddat i Zoégas verksamhet där vi idag jobbar med hållbarhet genom hela värdekedjan, allt från odling, transporter, förpackningar, produktion, konsumtion och återvinning.

Nätverket ger oss inspiration och ”best practises” och låter oss dela med oss av vad vi gör för att reducera vår energianvändning. 

   

Österlenmejeriet AB är sedan 2010 en del av det franska livsmedelsföretaget Danone och idag tillverkar vi bland annat fruktdrycker under varumärket Proviva.

Under visionen ”One Planet. One Health” har Danone åtagit sig att uppnå netto-nollutsläpp till 2050. På Österlenmejeriet har vi dock som mål att nå en fossilfri produktion redan 2025. För att nå detta mål har vi gjort flera större investeringar de senaste åren, bland annat har vi installerat ett nytt energieffektivt ventilationssystem samt solceller och har ett pågående projekt där vi byter ut vår fossila värmepanna till en som drivs på bioenergi.

                                                                                                                                                                                                                                                                                   
   

 

Finansiär

Energismarta företag i Skåne medfinansieras av Region Skåne och erbjuds via Energikontor Syd och Länsstyrelsen Skåne. Vårt erbjudande om nätverk och individuell rådgivning är oberoende och teknikneutralt.