Klimatklivet - Lokala klimatinvesteringar, mätbara resultat.
Publicerad: 2022-12-06
Utlysning från Naturvårdsverket. Under förutsätttning att Klimatklivet får förstärkt finansiering är nästa ansökningsperiod öppen 22 september–3 oktober 2025.

Finansiering till projekt, som är en fysisk investering, ger en kostnadseffektiv utsläppsminskning av växthusgaser och inte kan genomföra utan ekonomisk stöttning.
Under förutsätttning att Klimatklivet får förstärkt finansiering är nästa ansökningsperiod öppen 22 september – 3 oktober 2025.
Information
Klimatklivet ger stöd till fysiska investeringar som minskar användningen av fossila bränslen. Det betyder att informationsåtgärder eller åtgärder som syftar till en beteendeförändring inte kan få stöd från Klimatklivet.
Stöd ges till en investeringar som ger stor klimatnytta och som inte skulle genomförts utan stödet eller om den genomförs på ett sätt så att den ger en större utsläppsminskning jämfört med om stöd inte beviljas. Beviljat stöd burkar ligga mellan 30-65% av investeringskostnaden. Stöd till företag kan aldrig överstiga 70%.
Vem kan söka?
Företag, regioner och landsting, kommuner och kommunala bolag, föreningar, bostadsrättsföreningar, stiftelser – alla typer av organisationer kan få stöd från Klimatklivet. Privatpersoner kan inte få stöd.
Läs mer
Läs mer detaljer om programmet och hur man ansöker på Naturvårdsverkets hemsida.
Kontakta oss på Energikontor Syd!
Vi på Energikontor Syd är inte bara experter på energieffektivisering och förnybar energi, vi har även över tjugo års erfarenhet av att utforma projektansökningar och budget. Kort och gott - vi kan projektering med extern finansiering.
Vi samverkar gärna med er i projekt och hjälper er med ansökan.
Ta kontakt med oss för att bolla idéer!
Kontaktpersoner

Mer inom samma tema
-
Utbytesprogram för kommuner: URBACT - Call for Transfer Networks
URBACTs utlysning erbjuder svenska kommuner en chans att delta i europeiska nätverk för att lära av beprövade metoder inom hållbar stadsutveckling, få expertstöd och stärka sin lokala kapacitet. Utlysningen stänger 30 juni 2025..
-
Interreg Östersjöprogrammet öppnar igen för små projekt
Utlysningen riktar sig främst till projekt som främjar en integrerad utveckling av små orter, landsbygdsområden och områden med särskilda utmaningar som är avgörande för den sociala och ekonomiska strukturen i lokalsamhällen inom Östersjöregionen. Utlysningen stänger 8 oktober 2025.
-
Hållbart och resilient transportsystem
Energimyndigheten utlyser medel för projekt som bidrar till utvecklingen av framtidens resilienta och fossilfria transportsystem.
-
Människan i infrastrukturen
Trafikverket utlyser forskningsmedel för projekt som fokuserar på människors upplevelser och behov i relation till transportinfrastrukturens miljöer. Ansökan sker i två steg: Steg 1 (TG0) ska lämnas in senast den 30 juni 2025, och Steg 2 (TG2) senast den 14 november 2025.
-
Klimatpremie för miljöarbetsmaskiner - stöd för miljövänliga investeringar
Energimyndigheten erbjuder en klimatpremie för inköp av miljöarbetsmaskiner, såsom gräv- och lastmaskiner, för att minska klimatpåverkan från arbetsmaskiner i verksamheter.
-
Introduktion av elbussar i kollektivtrafik
Elbusspremien är ett ekonomiskt stöd från Energimyndigheten för att främja introduktionen av elbussar i kollektivtrafiken.
-
Klimatpremie för tunga lastbilar
Energimyndigheten erbjuder en klimatpremie som ger ekonomiskt stöd till företag, kommuner och regioner för inköp av utsläppsfria tunga lastbilar, vilket syftar till att minska klimatpåverkan från tunga transporter.
-
Sök medel för projekt som bidrar till minskad energianvändning!
Utlysning från Naturskyddsföreningen. Sök bidrag från Energieffektiviseringsfonden för projekt som bidrar till konkret miljönytta i form av minskad energianvändning! Ansökan sker löpande.
-
Ladda bilen - möjlighet för organisationer som vill installera laddpunkter
Utlysning från Naturvårdsverket. Ladda bilen riktar sig till organisationer som vill installera laddpunkter som i huvudsak kommer användas av boende eller anställda. Ansökan är öppen så länge medel finns kvar.
-
Stöd för Skånska företags hållbarhetsutveckling
Region Skåne erbjuder en hållbarhetscheck för att stödja energikartläggning, kompetensförstärkning inom energieffektivisering och andra hållbarhetsinitiativ.
-
Småföretagare i Kronoberg få kostnadsfri expertrådgivning
Region Kronoberg erbjuder genom Konsulttimmen där du som är småföretagare i Kronoberg kan få kostnadsfri expertrådgivning.
-
Klimatpremie för lätta ellastbilar
Energimyndigheten: För att främja introduktionen av vissa miljöfordon på marknaden och bidra till minskning av utsläpp av växthusgaser är det möjligt för företag, kommuner och regioner att söka statligt stöd för köp av lätt ellastbil.
-
Bidrag för energieffektivisering i småhus
Bidrag för energieffektivisering av småhus kan sökas från Boverket. Från den 3 juli 2023 kan bidrag sökas av ägare till småhus som värms upp med el eller gas. Ansök senast 1 juni, 2025.
-
Stöd till externa konsulttjänster för företag i Kronobergs län
Utvecklingscheck för externa konsulttjänster.
-
Stöd till externa konsulttjänster för företag i Kalmar län
Ansök om konsultcheck för att anlita extern specialistkompetens!
-
Almis gröna lån
Almis gröna lån ska möjliggöra grön omställning i små och medelstora företag.
-
Stöd till konsulttjänster i Blekinge län
Energikartläggningscheck för extern konsult.
-
Stöd till energi- och miljöprojekt - idrottsrörelsen
Riksidrottsförbundets uppgift är att stödja, företräda, leda och samordna idrottsrörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt. Stöd till projekt som avser att minska energianvändningen eller för andra miljöförbättrande åtgärder inom idrottsrörelsen.
18 artiklar hittades