Energicoachning för små och medelstora företag i Skåne län.
Nationella målet om 50% effektivare energianvändning till 2030 jämfört med 2005.
Energilyftet hjälper små och medelstora företag i Skåne att arbeta med energieffektivisering, effektoptimering och energibesparing. Genom långsiktig energi- och resurshantering, kan företagen minska sin energianvändning och klimatpåverkan samt stärka sin konkurrenskraft. Under projekttiden kommer Energikontor Syd fokusera på att lösa regionens utmaningar kring klimatomställning och konkurrenskraft.
Många företag har en onödigt hög energianvändning och missar möjligheterna med att bedriva ett systematiskt energieffektiviseringsarbete. Orsakerna till detta är att:
Företag behöver coachning för att ta kunskap till handling och införa systematiskt energi- och resurseffektiviseringsarbete. Det finns ett behov bland oss företagsfrämjande aktörer av att samordna spridningen av information om olika aktiviteter och stödmöjligheter. Energikontor Syd samarbetar därför i Energilyftet med aktörer inom det företagsfrämjande systemet som Almi Skåne, IUC Syd samt med kommunernas energi- och klimatrådgivare och näringslivsavdelningar. Kontakter med bransch- och företgarorganisationer är också en viktig del. Det innebär att energikontoret kan skapa och etablera kontakter med företag och slussa dem till rätt åtgärd även i de fall där företagen behöver stöd inom något område som ligger utanför Energilyftets aktiviteter. Det bidrar till att företagen erbjuds ett bredare stöd. Erbjudandet till företagen baseras på en individuell hållbarhetsdialog med en behovsanalys. Det följs av energicoaching med erbjudanden om internutbildningar och workshops i samarbete med energi- och klimatrådgivarna. Ytterligare ett steg kan var deltagande i företagsnätverk för erfarenhetsutbyte och inspiration.
Energikontor Syds projekt bidrar till att lösa regionens övergripande utmaningar inom långsam klimatomställning och svag konkurrenskraft. Insatserna främjar införandet av nya rutiner och beteendeförändringar hos målgruppen som är energi- och resursbesparande. Detta leder till ökad konkurrenskraft genom förbättrad ekonomi hos målgruppen samt minskade utsläpp av växthusgaser i samband med lägre energi- och resursanvändning. Detta ligger väl i linje med Sveriges integrerade nationella energi- och klimatplans mål om 50% effektivare energianvändning till 2030 jämfört med 2005 med principen om "energy efficiency first".
Roger,
Projektledare/Regional Utvecklingsledare