Restprodukter från lantbruket och hållbar odling är en av pusselbitarna för en grönare framtid. Genom innovativa metoder och samarbeten mellan lantbrukare, biogasföretag och andra aktörer kan vi skapa nya möjligheter för biogasproduktion utan att kompromissa med matproduktion eller miljövärden.
Den gröna omställningen kräver hållbara och effektiva lösningar för energi och avfallshantering. Biogas är en nyckelteknik för att minska klimatpåverkan, men produktionen behöver skalas upp och effektiviseras.
För att möta behovet av mer biogas i Öresundsregionen satsar vi på att utveckla och testa nya lösningar för att ta tillvara på lantbrukets resurser. Skörderester från spannmål, baljväxter, raps och sockerbetor, liksom mellangrödor, har stor potential som biogassubstrat. Genom att optimera biomassauttag, logistik och hållbar hantering skapar vi möjligheter för lantbrukare att bli leverantörer av biomassa och för biogasföretag att använda nya substrat i sina processer. Genom att använda restprodukter från lantbruket och utveckla hållbara odlingskoncept kan vi accelerera omställningen samtidigt som vi stärker den biologiska mångfalden och skapar nya affärsmöjligheter.
I nära samarbete med lantbrukare, rådgivningsföretag, biogasproducenter och politiska beslutsfattare undersöks och demonstreras innovativa koncept som stärker biogassystemet. Samtidigt möjliggörs policydialog för att skapa en bättre integrering mellan energi- och jordbrukspolitik.
Fyra Living Labs i Skåne, Halland, Västra Götaland och Midtjylland fungerar som testbäddar där lantbrukare och biogasföretag tillsammans utvecklar och testar nya substrat och arbetssätt. Med verkliga data och erfarenheter från dessa insatser läggs grunden för en utveckling av biogasmarknaden.
Projektkonsortium
Består av sex svenska och fyra danska partners.
Skåne: Energikontor Syd (Lead part), SLU Alnarp Biosystems and Technology.
Halland: Högskolan i Halmstad och Hushållningssällskapet Halland.
Västra Götaland: Agro Väst, Länsstyrelsen Västra Götaland, SLU Mark och Miljö.
Midtjylland: Skive Kommun, Arhus Universitet med Institut for Agroøkologi och Institut for Bio-og Kemiteknologi (BCE); Fjordland Skive Midtjyllands EU kontor.