Samordning och utveckling av de kommunala energi- och klimatrådgivare som verkar i kommunerna i Skåne, Blekinge, Kronoberg och Kalmar län.
Uppdraget ska bidra till de svenska miljömålen, främst:
Regional utvecklingsledare är ett uppdrag beslutat av regeringen och utformat av Energimyndigheten.
Som regional utvecklingsledare samordnar och utvecklar Energikontor Syd de kommunala energi- och klimatrådgivare som verkar i kommunerna i Skåne, Blekinge, Kronoberg och Kalmar län. Energi-och klimatrådgivarna ska i sin tur ska förse målgrupperna privatpersoner, små- och medelstora företag, organisationer och föreningar med opartisk och kostnadsfri rådgivning kring bland annat uppvärmning, energieffektivisering, transporter och småskalig energiproduktion.
I rollen som regional utvecklingsledare ansvarar Energikontor Syd bland annat för att anordna nätverksträffar och utbildningar för energi- och klimatrådgivare, fungera som mentor för nya rådgivare, samt driva regional medverkan i nationella satsningar, där rådgivning och kompetensutveckling sker inom särskilt utvalda fokusområden. År 2024 ligger fokus på företagsrådgivning och energiberedskap.
En viktig och grundläggande förutsättning för en välfungerande energi- och klimatrådgivning är god kommunikation, därför ansvarar den regionala utvecklingsledaren också för att förmedla information till rådgivarna från Energimyndigheten, regionala energikontor och kommuner.
I uppdraget ingår att genomföra ett antal årliga nätverksträffar för de kommunala energi-och klimatrådgivarna. För närvarande genomför Energikontor Syd kontinuerliga webb-nätverksträffar var 14:e dag.
Roger,
Projektledare/Regional Utvecklingsledare
Matilda,
Projektledare/Regional utvecklingsledare
Energikontoren är en viktig aktör för att minska klimatpåverkan och sprida kunskap om effektivare energianvändning i olika sektorer. Regionala energikontor har sedan flera år ett uppdrag som regional utvecklingsledare för den kommunala energi- och klimatrådgivningen. Regional utvecklingsledare är ett uppdrag utformat av Energimyndigheten. Uppdraget sker enligt Förordning (2016:385) om bidrag till kommunal energi- och klimatrådgivning, som regeringen beslutat om. Det är riksdagen som fattar beslut om budgeten för uppdraget utifrån regeringens budgetproposition. Där anslås medel till Energimyndigheten för energi- och klimatrådgivningsverksamheten.