Regional utvecklingsledare Syd

Koordinerar de kommunala energi- och klimatrådgivarna i syd

Syfte

Samordning och utveckling av de kommunala energi- och klimatrådgivare som verkar i kommunerna i Skåne, Blekinge, Kronoberg och Kalmar län.

Mål

Uppdraget ska bidra till de svenska miljömålen, främst:

  • Sverige ska ha nettonollutsläpp senast 2045
  • Energianvändningen ska vara 50 procent effektivare 2030, jämfört med 2005
  • Elproduktionen ska år 2040 vara 100 procent förnybar

Projektperiod

januari 2024 till december 2024

Regional utvecklingsledare är ett uppdrag beslutat av regeringen och utformat av Energimyndigheten.

 

Som regional utvecklingsledare samordnar och utvecklar Energikontor Syd de kommunala energi- och klimatrådgivare som verkar i kommunerna i Skåne, Blekinge, Kronoberg och Kalmar län. Energi-och klimatrådgivarna ska i sin tur ska förse målgrupperna privatpersoner, små- och medelstora företag, organisationer och föreningar med opartisk och kostnadsfri rådgivning kring bland annat uppvärmning, energieffektivisering, transporter och småskalig energiproduktion. 

 

I rollen som regional utvecklingsledare ansvarar Energikontor Syd bland annat för att anordna nätverksträffar och utbildningar för energi- och klimatrådgivare, fungera som mentor för nya rådgivare, samt driva regional medverkan i nationella satsningar, där rådgivning och kompetensutveckling sker inom särskilt utvalda fokusområden. År 2024 ligger fokus på företagsrådgivning och energiberedskap.

 

En viktig och grundläggande förutsättning för en välfungerande energi- och klimatrådgivning är god kommunikation, därför ansvarar den regionala utvecklingsledaren också för att förmedla information till rådgivarna från Energimyndigheten, regionala energikontor och kommuner. 

 

Nätverksträffar

I uppdraget ingår att genomföra ett antal årliga nätverksträffar för de kommunala energi-och klimatrådgivarna. För närvarande genomför Energikontor Syd kontinuerliga webb-nätverksträffar var 14:e dag.  

Kontaktperson

Roger Gunnarsson,
Projektledare/Regional Utvecklingsledare


Tel. 070-620 83 05 ,

roger.gunnarsson@energikontorsyd.se

Matilda Gradin,
Projektledare/Regional utvecklingsledare


Tel. 070-306 32 85,
matilda.gradin@energikontorsyd.se

Anna Torshög,
Projektledare/Regional utvecklingsledare


Tel. 0703-061462,
anna.torshog@energikontorsyd.se

Johanna Wallin,
Kommunikatör/Projektledare


Tel. 0709 - 21 60 56,
johanna.wallin@energikontorsyd.se

Bakgrund

Energikontoren är en viktig aktör för att minska klimatpåverkan och sprida kunskap om effektivare energianvändning i olika sektorer. Regionala energikontor har sedan flera år ett uppdrag som regional utvecklingsledare för den kommunala energi- och klimatrådgivningen. Regional utvecklingsledare är ett uppdrag utformat av Energimyndigheten. Uppdraget sker enligt Förordning (2016:385) om bidrag till kommunal energi- och klimatrådgivningsom regeringen beslutat om. Det är riksdagen som fattar beslut om budgeten för uppdraget utifrån regeringens budgetproposition. Där anslås medel till Energimyndigheten för energi- och klimatrådgivningsverksamheten.