Torsdag 7 november 2024, kl 09.30 - 16.00 på Kulturhuset i Hässleholm
Just nu pågår arbetet med nätutvecklingsplanerna för 2025–2034, samtidigt som många kommuner tar fram nya energiplaner. Vad innebär dessa planer? Vilka åtgärder kommer krävas för att kunna driva elektrifieringen framåt och samtidigt säkerställa en robust elförsörjning i södra Sverige? Medvetenheten om detta måste bli lika tydlig för näringslivet som för offentlig sektor. Vi behöver, likt i symbios med varandra, samarbeta för att kunna lösa de utmaningar som omställningen till ett fossilfritt energisystem innebär. Här är chansen att ta del av arbetet som pågår och vad som är nästa steg framåt.
Med detta som utgångspunkt, välkomnar vi dig till Energiting Syd 2024!
Anmäl dig senast 28 oktober.
Deltagaravgift
995 kr (exkl moms).
Har du anmält dig men inte kan delta?
Programpunkterna består av korta presentationer blandat med intressanta paneldiskussioner. Programmet kommer att ge stort utrymme för interaktion och möten.
09.00 - 09.30 |
Incheckning |
09.30 - 09.35 |
Välkomna! |
09.35 - 10.30 |
Näringslivet tar initiativ |
10.30 - 11.00 |
Paus |
11.00 - 12.00 |
Energi och politik |
12.00 - 13.00 |
Lunch |
13.00 - 14.10 |
Nätutvecklingsplaner |
14.10 - 14.40 |
Paus |
14.40 - 15.50 |
Energiplanering |
15.50 - 15.55 |
Avslutning |
15.55 - 16.55 |
Möjlighet till eftermingel |
Trine Roesgaard Werner, samhällskontakt Syd på Svenska kraftnät
Svenska kraftnät är en systemansvarig myndighet, med uppgift att på ett affärsmässigt sätt förvalta, driva och utveckla ett kostnadseffektivt, driftsäkert och miljöanpassat kraftöverföringssystem.
Myndigheten stärker den proaktiva dialogen med samhällets viktiga aktörer genom bland annat samhälls- och kommunkontakter. Trine är i rollen som samhällskontakt Syd, engagerad i regionala samverkansforum i södra Sverige, till exempel NET, en del av Skånes effektkommission, Kraftkommission Blekinge och ACCEL i Västra Götaland.
Föredrag: Svenska Kraftnäts planer i södra Sverige
I sitt föredrag berättar Trine bland annat om planerna för att förstärka stamnätet i södra Sverige.
Helena Tillborg, Sverigechef på Eolus
Helena är chef för utvecklingen av vind- och solkraftsparker på land i Sverige. Hon leder ett team på 20 personer i Malmö, Halmstad och Göteborg.
Föredrag: Vindkraft och sol - var för sig eller tillsammans?
Helena kommer att berätta om vilka möjligheter som Eolus ser med att utveckla sol och vind tillsammans i så kallade hybridparker och vilka utmaningar det möter. Dessutom reflekterar hon över hur branschen kan samarbeta med kommunerna för att öka andelen förnybar och lokalproducerad energi i Södra Sverige.
Ida Abrahamsson, utvecklingsledare Skåne Nordost
Ida är budget och verksamhetsansvarig på Skåne Nordost - en samarbetskommitté bestående av kommunerna Bromölla, Hässleholm, Hörby, Kristianstad, Osby och Östra Göinge. Kommunerna samverkar i frågor där kommunerna kommer längre tillsammans än var och en för sig.
Föredrag: Lite snack men mycket samverkan - projekt ELmer
Samverkan är en viktig del av Skåne Nordost arbete. Skåne Nordost driver och medverkar i olika samverkansprojekt med kommuner, regionen, nätbolag och andra aktörer. Ett av projekten är ELmer, vars syfte är att kunskapshöja och lyfta frågorna kopplat till kapacitets och effektbristen i nordöstra Skåne. Ett projekt där vi absolut kommer längre tillsammans än var och en för sig!
Jenny Fröberg, verksamhetsutvecklare Samhällsbyggnadsförvaltningen Alvesta kommun
Föredrag: Så förankrade vi vårt energi- och klimatprogram
Under 2023 och 2024 har Alvesta kommun tagit fram ett nytt energi- och klimatprogram med fokus på bred förankring. I sitt föredrag berättar Jenny hur Alvesta kommun har engagerat kommunens invånare och aktörer i processen. Hon delar deras erfarenheter och hur programmet utformats för att möta kommunens behov.
Magnus Fredricson, strateg för hållbar samhällsutveckling Skaraborgs kommunalförbund
Magnus arbetar med att facilitera omställningen av energisystem i Skaraborgs kommunalförbund - samverkansorganisationen för Skaraborgs 15 kommuner. Han forskar också kring regional utveckling, just nu med inriktning på elektrifiering.
Föredrag: Skaraborgsmodellen – energiplanering i lokal och regional skala
Skaraborgs kommunalförbund har beslutat att etablera en gemensam energiförsörjningsplan för att möjliggöra den gröna omställningen, utveckling av befintlig industri och etablerande av nya. Kommunerna, men också andra aktörer, bidrar utifrån sina roller och förutsättningar. I sitt föredrag beskriver Magnus hur facilitering av samhandling sker i en kontext där en mångfald av aktörer, flernivåstyrning och komplexitet är verkliga utmaningar.
Liane Ask, regionchef Sveriges Åkeriföretag Syd (Skåne Blekinge)
Sveriges Åkeriföretag är en branschorganisation för åkerinäringen. Liane är ansvarig för verksamheten som innebär vägledning och rådgivning till medlemsföretag, samt att företräda åkerinäringen i officiella sammanhang.
Föredrag: Åkerinäringens Färdplan för fossilfri konkurrenskraft
Hur går arbetet med att genomföra färdplanen? Framsteg och utmaningar.
Håkan Skarrie, affärsutvecklare Kraftringen Nät
Föredrag: Vår första nätutvecklingsplan
Ett steg mot en ökad samverkan, för att effektivt kunna planera och bygga för ett ökat effektbehov.
Maria Dalheim, analytiker Energimarknadsinspektionen
Maria projektleder arbetet med nätutvecklingsplanerna i Sverige.
Föredrag: Nätutvecklingsplanerna
Senast 31 december 2024 ska alla Sveriges elnätsföretag ha tagit fram en nätutvecklingsplan för åren 2025–2034. Maria berättar mer om vad nätutvecklingsplanerna innebär, varför de behövs och hur de färdiga planerna kommer att göras tillgängliga för intressenter.
Peter Hjalmar, regionchef Syd på E.ON Sverige
Peter medverkar i panelen i programdelen om nätutvecklingsplaner.
Estelle Nerö (KD), vice ordförande Regionala Utvecklingsnämnden, Region Blekinge
Estelle har, utöver post som vice Ordförande i Blekinges regionala utvecklingsnämnd, även ett antal kommunala uppdrag. Hon är engagerad i näringslivsfrämjande frågor men har även ett stort intresse för familjepolitik.
Anna Jähnke (M), regionråd Skåne
Monica Haider (S), riksdagsledamot, Kronobergs län
Christel Liljegren, vd Energikontor Syd
Karoline Alvånger, projektledare Energikontor Syd
Gustaf Wiklund, projektledare Energikontor Syd
Johan Milton, gruppchef/projektledare Energikontor Syd
Roger Gunnarsson, projektledare Energikontor Syd
Anna Månsson, projektledare Energikontor Syd
Målgrupp
Energiting Syd vänder sig till politiker, tjänstemän och näringslivet i Skåne, Kronobergs, Kalmar och Blekinge län.
Energiting Syd är mötesplatsen för offentlig sektor och företag som vill samverka i omställningsarbetet. Energiting Syd är ett fysiskt event, en heldagskonferens, som arrangeras av Energikontor Syd med delfinansiering från Region Skåne.
Energikontor Syd arbetar med förnybar energi och energieffektivisering för en minskad klimatpåverkan och hållbar regional utveckling. Vi är en organisation utan vinstintressen som jobbar för ett hållbart energisystem i samverkan med både privata aktörer och våra ägare; kommuner och regioner i syd; Blekinge, Kalmar, Kronobergs och Skåne län. Vi stöder ägarna i deras strategiska och konkreta klimat- och energiarbete så att lokala och regionala mål kan nås. Vår verksamhet finansieras huvudsakligen av medel från svenska myndigheter och EU.