I en tid av ökade krav, stigande effektbehov och snabba förändringar sätts vår energiberedskap på prov. För att klara framtidens utmaningar behöver vi bygga ett energisystem som är både flexibelt och robust. Under Energiting Syd – som i år samarrangeras med Energiföretagen Sveriges regionmöte – fokuserar vi på just detta: hur vi stärker beredskapen, ökar flexibiliteten och hittar gemensamma vägar framåt.
Välkommen att anmäla dig!
Tomas Kåberger
Professor på Chalmers i Göteborg, Executive Board Chair för Renewable Energy Institute i Tokyo och ordförande för Energikontoren Sverige.
Tomas Kåberger har tidigare bland annat varit generaldirektör för Energimyndigheten, styrelseledamot i Vattenfall och vice ordförande i International Renewable Energy Agency i Abu Dhabi. Han har också haft ledande befattningar i flera företag som arbetar med energiteknik, elproduktion eller bränsleförsörjning.
Föredrag: EU:s mål och Sveriges energimöjligheter
EU har som mål att minska unionens beroende av importerad energi, särskilt gas och uran från Ryssland. För att uppnå dessa mål vill EU-kommissionen satsa på energieffektivisering, mer förnybar energi, elektrifiering samt mer biogas och elektrobränslen. Sverige har goda förutsättningar att tjäna på denna europeiska politik, som blivit mer angelägen på grund av konflikten med Ryssland. På Energiting Syd berättar jag mer om hur EU:s energipolitik påverkar Sverige – och hur energikontorens kunskap kan stötta kommuner och företag så att man med lönsamhet kan bidra till EU:s mål och skapa en tryggare energiförsörjning.
Mer information om talare och program kommer efter sommaren.
Våra pauser blir mer än kaffe. Under TingTalks bjuder vi in till tematiska samtalsöar där du kan diskutera dagens ämnen med andra deltagare – och med talarna. Möt nya perspektiv, ställ dina frågor och dela dina erfarenheter!
Vårt uppdrag är att stötta företag och offentliga aktörer i energiomställningen. Vi ägs av kommuner och regioner i södra Sverige. Vi är alltid opartiska och har inget vinstintresse.
Vi stöder ägarna i deras strategiska och konkreta klimat- och energiarbete så att lokala och regionala mål kan nås. Vår verksamhet finansieras huvudsakligen av medel från svenska myndigheter och EU.