Förstudie Elförsörjning Kalmar Län

Kartläggning av elsystemet ska identifiera tänkbara åtgärder för en säker och hållbar elförsörjning i Kalmar län

Syfte

För att klara övergången till ett fossilfritt samhälle är elektrifieringen, tillgången på förnybar producerad el och elnätets kapacitet centrala frågor. I förstudien ska en kartläggning av elsystemet i Kalmar län genomföras och därigenom identifiera vilka problem och tänkbara åtgärder man behöver arbeta med för att undvika el- och effektbrist i länet framöver.

Mål

Parisavtalet

FNs globala mål, fokus mål 7, 9, 11, 12, 13
 

Nationella miljömålen:

  • Begränsad klimatpåverkan
  • God bebyggd miljö

Projektperiod

januari 2022 till september 2022

Målsättning
Målet och den långsiktiga effekten av förstudien är att samhället och näringslivet i Kalmar län ska ha en säker och hållbar elförsörjning. Målet med arbetet i förstudien är att identifiera vilka problem och tänkbara åtgärder man behöver arbeta med i ett genomförandeprojekt för att undvika en el-och effektbrist i länet framöver.


 

Genomförande
I förstudien kommer en kartläggning av elsystemet genomföras. Därefter kopplas nulägesanalysen till planerade utbyggnads-och tillväxtstrategier, elektrifiering, digitalisering och ökad förnybar elproduktion. Kartläggningen kommer genomföras med hjälp av enkäter och intervjuer med målgrupperna och via kunskapshöjande seminarium/workshops. Små och medelstora företag är en primär målgrupp där man vill  identifiera vilka åtgärder som måste vidtas för att trygga deras elförsörjning, stärka deras konkurrenskraft och stötta dem i arbetet att själva förbättra sina förutsättningar.

Kontaktperson

Johan Milton,
Gruppchef/Projektledare


Tel. 0708-10 58 00,

johan.milton@energikontorsyd.se

Kerstin Eriksson,
Projektledare


Tel. 070-620 83 07 ,
kerstin.eriksson@energikontorsyd.se

Christel Liljegren,
Vd/projektledare


Tel. 0706-20 83 08 ,
christel.liljegren@energikontorsyd.se

Pierre Ståhl,
Projektledare


Tel. 070-688 75 20,
pierre.stahl@energikontorsyd.se

Bakgrund

Det saknas idag en heltäckande regional översyn om elnätet i Kalmar län klarar kommande elförsörjningsbehov för små och medelstora företag (SMF) och samhället i stort. Det märks också en oro bland företagen kring risken för osäker eltillförsel och ökade elpriser. Målet med förstudien är att samhället och näringslivet i Kalmar län ska ha en säker och hållbar elförsörjning.

Länkar

Webbinarium

2022-06-01 Elförsörjning - fokus Kalmar län, tillgängligt att titta på till och med 16 juni 2022.

2022-09-15 Elförsörjning Kalmar län - Så kan företag påverka sina elkostnader, slutseminariet i projektet, tillgänglig att titta på till och med 4 oktober 2022.