Nationellt kommunikationsstöd för EKR

Stöttar de kommunala energi- och klimatrådgivarna i kommunikationsfrågor

Syfte

För att se till att energi- och klimatrådgivningen håller en hög och likvärdig nivå över hela landet finns ett system av stödfunktioner och insatser. En av dessa är det nationella kommunikationsstöden som arbetar systematiskt med kommunikationsinsatser inom hela programmet, både med kompetenshöjande åtgärder och ut mot rådgivarnas målgrupper.

Mål

Projetet ska bidra till de svenska miljömålen, främst

  • Senast 2045 ska Sverige ha nettonollutsläpp
  • Energianvändningen ska vara 50 procent effektivare 2030 jämfört med 2005
  • Elproduktionen ska år 2040 vara 100 procent förnybar

Projektperiod

september 2021 till december 2023

Projektets hemsida

http://energikontorsydost.se/energi-och-klimatradgivare

Kommunal energi- och klimatrådgivning lokal, opartisk och kostnadsfri rådgivning om energieffektivisering och förnybar energi till hushåll, föreningar och företag. Rådgivningstjänsten finansieras med bidrag från Energimyndigheten.

 

Energikontor Sydost arbetar nationellt med fyra olika områden i rollen som kommunikationsstöd;

  1. Intern kunskapshöjning
  2. Extern kommunikation mot rådgivningens målgrupper
  3. Stöd inom pågående insatsprojekt
  4. Resultatkommunikation

Intern kunskapshöjning

Energikontoret ansvarar för det interna månadsbrevet EKR-Nytt som går ut till alla Sveriges energi- och klimatrådgivare, regionala utvecklingsledare samt Energimyndigheten. Under projektet anordnas två utbildningar och tre erfarenhetsutbyten kring olika teman inom kommunikation. Även stödmaterial tas fram i samband med detta.

Extern kommunikation

En nationell kampanj för att uppmärksamma den lokala tjänsten som rådgivningen ska utföras. Det ska produceras tre filmer som rådgivarna kan använda i sitt arbete.

Stöd till insatsprojekten

Detta omfattar bland annat målgruppsanpassning av faktablad och annat material. Månadsbrevet är en viktig informationskanal för insatsprojekten och viss del av den externa kommunikationen kopplas till insatsprojekten.

Resultatkommunikation

Resultat och effekt av energi- och klimatrådgivningen och insatsprojekten Hela Sverige laddar samt Resurseffektiv bebyggelse sammanställs i en kortrapport för att summera aktiviteterna under 2021-2022.

Kontaktperson

Johanna Wallin,
Kommunikatör/Projektledare


Tel. 0709 - 21 60 56,

johanna.wallin@energikontorsyd.se

Projektet finansieras av Energimyndigheten.

Hanna Everling,
Kommunikatör, föräldraledig


hanna.everling@energikontorsyd.se

Bakgrund

Energikontoren är en viktig aktör för att minska klimatpåverkan och sprida kunskap om effektivare energianvändning i olika sektorer. Regionala energikontor har sedan flera år ett uppdrag som regional utvecklingsledare för den kommunala energi- och klimatrådgivningen enligt förordningen STEM 2016:385 och utgör en viktig regional part i genomförandet av det energi- och klimatpolitiska uppdraget. Ytterligare stödfunktioner är insatsprojekten och det nationella kommunikationsstödet.