Dialognätverk för elnät och eleffekt

Stöttar kommuner och näringsliv i Blekinge att samråda kring elnätsutvecklingplaner

Syfte

Energikontor Syd ska bidra till att stärka kunskaperna i kommunala verksamheter och näringslivet inom elnät- och effektfrågor. Den ökade kompetensen och forum för energidialoger skapar förutsättningar för en aktivt deltagande och en kvalitativ process kring elnätsutvecklingsplaner i samverkan med elnätsbolagen.

Mål

- 5 jämställdhet  
- 7 hållbar energi för alla  
- 10 minskad ojämlikhet  
- 11 hållbara städer och samhällen

Läs mer om de globala målen

Projektperiod

juli 2024 till juni 2025

Energikontor Syd kommer att stötta Blekinges kommuner och näringsliv, men även elnätbolag, i samrådsprocessen runt nätutvecklingsplanerna och därigenom skapa bästa möjliga samhällsnytta och planerings-/prognosunderlag. Arbetet syftar även till att hitta former för att bättre anpassa produktion och användning av energi och att skapa förutsättningar för ökad andel lokalproducerad förnybar energi.
 

Arbetsprocess 
Tillsammans med kommunerna i Blekinge görs en nulägesanalys. Energikontor Syd erbjuder kompetensutveckling inom energi- och resurshantering. Nya eller förstärkta stödstrukturer för samverkan inom elnät/eleffekt skapas lokalt för näringsliv, kommunala verksamheter och elnätbolag.
 

Dialognätverk 
Energikontor Syd kommer att skapa eller utveckla befintliga dialoggrupper för samråd i varje kommun. Dialognätverk är en kedja av metodstöd som ger näringsliv och kommunala verksamheter en ny samverkansarena med olika verktyg, stödstrukturer och processer. Dialognätverken kommer att bidra till att utveckla energiplaneringen med relevanta lokala aktörer. Vid behov kommer Energikontor Syd att delta aktivt i samverkansprocessen. 
 

Mål 
Näringsliv och kommuner får stärkt kunskap och förmåga att påbörja eller utveckla ett systematiskt arbetssätt för en långsiktig energi- och resurshantering. Kommunerna får möjlighet att kanalisera verksamheters behov och integrera dessa i sin plan- och utvecklingsprocess. Utvecklingsarbetet förstärker incitamenten för ökad produktion av förnybar energi genom långsiktig planering och strukturerade processer. Elnätägarna får bättre underlag för sina prognoser och investeringar i så kallade elnätutvecklingsplaner.

Kontaktperson

Roger Gunnarsson,
Projektledare/Regional Utvecklingsledare


Tel. 070-620 83 05 ,

roger.gunnarsson@energikontorsyd.se

Ulf Jobacker,
Projektledare


Tel. 070-306 07 52,
ulf.jobacker@energikontorsyd.se