Förstudie Elbilsladdning i Skåne och Blekinge 2.0

Laddinfrastruktur med fokus på delningsekonomi, snabbladdning & kommunala laddplaner.

Syfte

Under perioden februari till november 2022 genomförde Energikontoret Skåne tillsammans med Länsstyrelsen Skåne och Miljöfordon Sverige genomfört en förstudie där vi har tagit vidare delar av arbetet från det avslutade projektet Elbilslandet Syd.

Mål

Nationella:  

Begränsad klimatpåverkan 

Frisk luft 

 

SDGs:  

9, 11, 13 

Projektperiod

februari 2022 till november 2022

Förstudien undersökte tre intressanta spår för att främja utveckling av laddinfrastruktur för lätta fordon i Skåne och Blekinge på ett resurseffektivt, behovsanpassad och hållbart sätt. Målet med detta är att möjliggöra för näringslivet i Skåne och Blekinge att ställa om till elbilar, minska utsläppen och bidra till en hållbar tillväxt. Positiva effekter förväntas även för övriga samhällets omställning av lätta fordon. Förstudien tog vidare delar från det avslutade projektet Elbilslandet Syd.

 

De tre spåren i förstudien besvarade varsin frågeställning; 

1. Hur kan delningsekonomis principer appliceras på och utvecklas för icke-publik och semipublik laddning? 

 

2. Hur ser utbyggnadsplaner för snabbladdning ut i Skåne och Blekinge, matchar de behoven och kan ett levande forum för informationsutbyte och dialog mellan berörda parter understötta en hållbar utbyggnad? 

 

3. Status på arbetet med kommunala laddplaner och hur kan detta arbete främjas framgent? Förstudien utförs med fokus på Skåne och Blekinge men förväntas ge resultat som är överföringsbara även till andra geografier. 

Kontaktperson

Sabine Täuber,
Projektledare


Tel. 070-306 24 09,

sabine.tauber@energikontorsyd.se

Förstudien har genomförts av Energikontoret Skåne tillsammans med Länsstyrelsen Skåne och Miljöfordon Sverige. Länsstyrelsen Blekinge, Region Skåne och Region Blekinge har ingått i referensgruppen. 

Teodor Kandefelt,
Projektledare


Tel. 0703 – 06 49 74,
teodor.kandefelt@energikontorsyd.se