Kunskapsbank

Energiråd - spara energi på sommarkontoret

Publicerad: 2023-06-30


7 effektiva tips!

Energiråd - spara energi på sommarkontoret

Om företaget inte har några produktioner eller leveransplaner under semestertiderna bör energianvändningen minimeras. Här är sju tips för att minimera energianvändningen när kontoret är stängt under sommarledigheten.

Energiresan handlar om att "ta bort onödan" och börjar med att täta det som läcker, sedan stänga av och släcka allt som inte behövs. Läs mer om hur du kan göra er energiresa!

 1. Undersök först så att inget står och läcker -  kranar, toaletter, dörrar, fönster mm.  Lyssna, känn och leta i alla rum och åtgärda sedan alla läckor. 
   
 2. Ingen standby! Stäng av alla datorer, skrivare, kopiatorer och annan kontorsutrustning som inte behövs under ledigheten. 
   
 3. Dra ut alla elektriska apparater från vägguttagen, till exempel dataskärmar, mikrovågsugnar, kaffemaskiner eller vattenkokare. Glöm inte adaptrar och laddare.
   
 4. Kontrollera att termostaten och ventilationer är inställda på ett lägre läge, eller stäng av t.ex. klimatanläggningen helt om möjligt. Kom ihåg att bevara en rimlig temperatur för att undvika fukt- eller temperaturproblem. 
   
 5. Släck av och koppla ur all icke-väsentlig belysning. Se till att inga timers startar upp belysningen under semestern.
   
 6. Kontrollera att alla fönster och dörrar är ordentligt stängda och att eventuella persienner eller gardiner är fördragna för att minska värmeinstrålning. Men kolla så du inte drar för framför ventilation, kylaggrerat eller värmeelemnet. 
   
 7. Informera de anställda om att de ska rensa ur kylskåpet, dels för undvika att föda upp mögel och bakterier, dels fr att se om ni kan tömma den helt och stänga av för att spara energi. Om ni inte stänger av kyl och frys; se efter så att listerna är rena, hela och täta, dra ut och dammsug bakom skåpen, och passa på att frosta av frysen. 

 

Ta kontrollen och minska din energianvändning 

För att upptäcka och åtgärda alla energitjuvar som kan kosta er pengar när verksamheten är inaktiv, kan ni genomföra en energigenomgång, till exempel en nattvandring. Det innebär att ni gör en rundtur i lokalerna under kvällar, helger eller andra tider när "alla har gått hem". 

Genom att investera lite tid på detta sätt kan ni identifiera utrustning som står på i onödan och slukar energi. Det är viktigt att involvera de anställda eftersom de är väl bekanta med anläggningen, och tillsammans kan ni genomföra många förbättringar. 

Denna enkla åtgärd kan hjälpa er att spara pengar och energi genom att minska ineffektiv användning av utrustning och upptäcka eventuella problem med energianvändningen som kan rättas till.

Läs mer: 1 kWh - Vad är det och vad kostar den? 

Mer inom samma tema

111 artiklar hittades

Se alla poster inom temat