SMOOTH

Vi hjälper barn i Ukraina att resa hållbart till skolan

Syfte

Energikontor Syd arbetar för att hjälpa ukrainska kommuner att göra skolvägen säkrare och mer hållbar.

Mål

  • Mål 3: God hälsa och välbefinnande
  • Mål 11: hållbara städer och samhällen 
  • Mål 13: bekämpa klimatförändringarna 

Läs mer om de globala målen.

Projektperiod

mars 2024 till maj 2025

Energikontor Syd samarbetar med flera aktörer för att hjälpa ukrainska kommuner göra skolvägarna säkrare och mer hållbara. Vi vill stödja barn i Ukraina att resa på ett sätt som både är tryggt och skonsamt för miljön. Genom att dela kunskap och erfarenheter, både från Sverige och andra länder, kan vi bidra till positiva förändringar.

 

Vi kommer att samla exempel på hur skolvägar har förbättrats på andra platser och dela dessa med de ukrainska kommunerna. En del av vårt arbete innebär att skapa en enkel guide som visar hur skolorna kan planera för säkra och hållbara resor. Vi ordnar även studiebesök där representanter från Ukraina får se hur det fungerar i praktiken.

 

På plats i Ukraina kommer vi att stödja arbetet med att ta fram lokala planer för hur elever ska kunna resa säkrare till skolan. En särskild grupp kommer att ansvara för att genomföra och följa upp planerna.

 

För att förändra hur barn och föräldrar tänker kring skolresor kommer vi att genomföra kampanjer och aktiviteter som engagerar. Det kan handla om tävlingar mellan klasser om nya idéer för hållbara resor, cykelutflykter, eller att visa fördelarna med kollektivtrafik genom studiebesök. Alla aktiviteter anpassas efter de behov och förutsättningar som finns lokalt.

Kontaktperson

André Benaim,
Projektledare


Tel. 073- 521 14 94,

andre.benaim@energikontorsyd.se

Anna Månsson,
Projektledare


Tel. 073-508 85 29,
anna.mansson@energikontorsyd.se