Solbruk i Skåne

Utreder potentialen att producera mat och el på samma yta

Syfte

Att undersöker hur samproduktion av livsmedel och solel på jordbruksmark kan optimeras på bästa sätt i Skåne.

Mål

Projektet ska på sikt bidra till de Globala målen:

  • 2. Ingen hunger
  • 7. Hållbar energi för alla,
  • 6. Rent vatten och sanitet för alla
  • 9. Hållbar industri, innovation och infrastruktur 
  • 11. Hållbara städer och samhällen
  • 12. Hållbar konsumtion och produktion 
  • 13. Bekämpa klimatförändringarna
  • 15. Ekosystem och biologisk mångfald 

Projektperiod

september 2023 till december 2027

Målet är att demonstrera, skapa och sprida kunskap till näringslivsfrämjande aktörer och i förlängningen företag inom både energi- och livsmedelsbranschen om hur intressekonflikten mellan produktion av mat och solel på den skånska jordbruksmarken kan hanteras. 

 

Utgångspunkten är att både el och livsmedel kan produceras på samma yta vilket samtidigt främjar lönsamheten för markägaren. Projektet ska förutom att genomföra avancerade simuleringar, analyser av regelverk och affärsmodeller som påverkar uppskalning av solbruk, designa en testanläggning för att i praktiken undersöka och demonstrera hur jordbruk och solelproduktion effektivt kan kombineras på samma mark utifrån skånska förhållanden. 

 

Projektet drivs av Region Skåne, tillsammans med partner Energikontor Syd, Länsstyrelsen Skåne, Sveriges Lantbruksuniversitet, Mälardalens universitet och forskningsinstitutet RISE. Ytterligare medverkande aktörer är Lantbrukarnas Riksförbund, sockerbranschens forskningsverksamhet Nordic Beet Research, samt solenergiföretagen SolarEdge och Alight. 

 

Kontaktperson

Ulf Jobacker,
Projektledare


Tel. 070-306 07 52,

ulf.jobacker@energikontorsyd.se

Projektet finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden, samt projektpartner. 

Johan Milton,
Gruppchef/Projektledare


Tel. 0708-10 58 00,
johan.milton@energikontorsyd.se